Sølvguttene fremfører Mozarts Requiem med Det Norske Blåseensemble

Onsdag 25. mars kommer Sølvguttene til Sarpsborg kirke som et ledd i sitt 75 års-jubileum, og sammen med Det Norske Blåseensemble skal de fremføre Mozarts requiem. – Dette blir en fantastisk opplevelse for publikum, så sørg for å være til stede, sier dirigent Fredrik Otterstad i Sølvguttene til Kirkenytt.

Torsdag 26. fremføres det samme verket i Trefoldighetskirken i Oslo.

Foto: Erlend Berge

Foto: Erlend Berge

Det blir storfint besøk i Sarpsborg kirke onsdag 25. mars, når Sølvguttene og Det Norske Blåseensemble fremfører Mozarts requiem. Forestillingen er en del av Sølvguttenes 75 års-jubileum, og arrangeres i samarbeid med Musikkens venner i Sarpsborg.

Mange og sterke følelser

Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) fantastiske requiem i d-moll (1791) var hans aller siste komposisjon. Selv om bare to tredeler stammer fra Mozarts penn, er dette et av hans mest kjente og beundrede verk. Ifølge dirigent Fredrik Otterstad i Sølvguttene blir det en heftig forestilling i Sarpsborg kirke.

– Verket er jo egentlig en dødsmesse som Mozart skrev på slutten av sitt liv, så den inneholder mange og sterke følelser. Det blir både dystert, heftig, vakkert og stemningsfullt på en gang, sier Otterstad til Kirkenytt.

Otterstad har vært tilknyttet Sølvguttene helt siden 1982, og fra 2004 har han vært kunstnerisk leder og dirigent for det meritterte og tradisjonsrike guttekoret – som altså fyller 75 år i år.

Vanskelig stykke

Sølvguttene fremførte Mozarts requiem for første gang i Bragernes kirke og Tønsberg kirke nylig, og nå ser dirigenten frem til å gjøre det igjen.

– Mozarts requiem er et stort verk som vi har hatt lyst til å fremføre tidligere, men vi har rett og slett ikke turt. Dette er et av historiens største og flotteste verk innen klassisk musikk, og det medfører en slags ærefrykt, sier Otterstad.

Dirigenten forteller dessuten at det er uvanlig at et guttekor fremfører Mozarts requiem.

– Det er et vanskelig stykke å fremføre, og det er vrient å lære seg. Særlig fordi det inneholder en del av det som på fagspråket heter fuger. Det vil si musikkstykker der hver enkelt stemme beveger seg uavhengig av de andre. Men det gikk veldig bra i Bragernes kirke og Tønsberg kirke, så vi ser frem til å gjøre det igjen i Sarpsborg kirke, sier Otterstad.

Han fortsetter:

– Dette verket betyr mye for veldig mange mennesker, og det er lett å like uansett om man er opptatt av klassisk musikk eller ikke. Det er et hyggelig utgangspunkt for oss som jobber med klassisk musikk, sier Otterstad, som forteller at de kommer med omtrent 50 guttekorister til konserten.

Gleder seg til samarbeidet

Med seg på scenen har Sølvguttene med seg Det Norske Blåseensemble, som er Norges fremste kammerorkester for blåsere med 24 profesjonelle musikere. Med historie tilbake til 1734 er det landets eldste orkester i kontinuerlig drift. Otterstad forteller at han gleder seg veldig til å samarbeide med Det Norske Blåseensemble – igjen.

– Sølvguttene og Det Norske Blåseensemble har samarbeidet før, og de siste fem-seks årene har vi holdt flere konserter sammen. Som regel har vi fremført mye positiv og festlig musikk, så denne gangen blir det litt annerledes med en dødsmesse, sier Otterstad, som legger vekt på at Mozarts requiem egner seg spesielt godt for kirkerommet.

– Vær til stede

Otterstad hyller spesielt Blåseensemblets satsing på autentiske instrumenter fra barokken, der de forsøker å gjenskape barokken mest mulig korrekt ved bruk av originalinstrumenter i samspill med moderne instrumenter.

– Det Norske Blåseensemble er kjempedyktige, og det er flott at de har tatt steget fullt ut og lært seg å spille på autentiske barokk-instrumenter. Det ser jeg frem til å høre på konserten i Sarpsborg kirke, sider Otterstad, som også vil komme med en oppfordring til slutt.

– Dette blir en fantastisk opplevelse for publikum, så sørg for å være til stede. De som allerede kjenner til Mozarts requiem vet hvorfor, og de som ikke kjenner til det oppdager sannsynligvis at de har hørt stykket før – og liker det.

FAKTA:

Mozarts requiem fremføres av Sølvguttene og Det Norske Blåseensemble i Sarpsborg kirke onsdag 25. mars kl. 19.00 og i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag 26. mars kl. 20.00.

Medvirkende er Ditte Marie Bræin (sopran), Ebba Rydh (alt), Frikk Heide-Steen (tenor) og Haakon Hille Hustad (bass). Konserten er i samarbeid med Musikkens venner i Sarpsborg.