Det Norske Blåseensemble

Det er ikke mange som vet at Det Norske Blåseensemble faktisk er Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Faktisk kan man med rette påstå at dette er Norges eldste kulturinstitusjon av noe slag, og slik sett en del av Norges nasjonalarv. 275 år i 2009!

Historikk
Man vet at det fra tidlig på 1600-tallet fantes registrerte profesjonelle musikere i «Fredrikshald», som så ble organisert til et profesjonelt orkester på Fredriksten Festning i 1733-1734. Siden den gang har musikk, musikere og organisasjon utviklet seg uavbrutt til det som i dag er Det Norske Blåseensemble.

Det Norske Blåseensemble er seg vel bevisst sin unike historiske posisjon og tradisjon, og driver i dag med aktiv forskning på tidlig norsk og europeisk musikkhistorie og praksis. Ensemblet er for eksempel ett av få blåseensembler i verden som dyrker original fremførelsespraksis på historisk korrekte instrument. Ensemblet utgir også egne historiske innspillinger, i en egen historisk serie, på eget selskap; Norwind Records.

Faglig profil
Blåseensemblet har en to-delt kunstnerisk profil, som stadig rendyrkes over tid. Den første bestanddelen er den historiske, med en stadig bredere og dypere aktivitet rettet mot original fremførelsespraksis fremført på replika av historiske instrument. Herunder går tidligmusikk, barokk og romantisk musikkpraksis for blåsere. Ensemblet er bl.a. iferd med å bygge opp et blåseorkester med barokkinstrumenter i alle ledd. Her er den engelske barokkspesialisten Mark Bennett en viktig støttespiller fra og med sesongen 2010. Også den romantiske blåsetradisjonen videreføres ved utgivelser av Oscar Borgs musikk for militærblåsere fra perioden 1880-1920, dette i samarbeid med dirigenten Bjarte Engeset.

Den andre bestanddelen i den to-delte profilen, og motvekt til det historiske programmet; er Det Norske Blåseensembles ustrakte satsning og program for moderne- og samtidsmusikk. Dette har bl.a. resultert i flere banebrytende prosjekt med norske samtidskomponister, hvor særlig samarbeid med Peter Tornquist og Eivind Buene må trekkes frem. Ensemblet har utviklet et program for ny musikk som inkorporerer improvisasjon som formelement, kalt «Sanntidsmusikk». Sanntidsmusikk satsningen har igjen resultert i et tungt faglig samarbeid med Norges Musikkhøgskole, som manifesteres hvert år gjennom «Sanntidssymposiet», hvor komponister og utøvere fra hele verden ankommer Norges Musikkhøgskole for å samarbeide med Blåseensemblet.

Det Norske Blåseensemble har totalt sett en modernistisk profil, hvor gammel og ny originalmusikk går hånd i hånd. Kvalitative aspekt tillegges større vekt enn kvantitative mht både faglighet og publikumsbygning over tid.

Fremtiden
Det Norske Blåseensemble nyter stor anerkjennelse både politisk og musikkfaglig, noe som har resultert i stadige utvidelser av aktiviteten over tid. For 2010 vil ensemblet påbegynne første fase av utvidelser til en sinfonietta, i samarbeid med nasjonale, regionale og lokale politikere.

Fakta
Ensemblet er basert i Halden, med nye (2008) og spesielt tilrettelagte lokaler på Halden Brygge. 33 ansatte produserer ca.80 konserter for i snitt 20.000 mennesker per år siden 2003.

«Det Norske Blåseensemble anno 1734» er en privat ideell stiftelse regulert av Stiftelsesloven/Stiftelsestilsynet. Foretaket ble stiftet av Halden Kommune og Østfold Fylkeskommune i 2003. Stiftelsen ble opprettet for å videreføre Norges eldste orkesteroperasjon av noe slag, med base i tradisjonen fra «1ste Brigades Musikkorps» på Fredriksten Festning i Halden. Det private ensemblet er idag fullstendig avmilitarisert relasjonelt og musikkfaglig, og mottar driftsmidler iht en funksjonsdelingsmodell mellom Kulturdepartementet og regionale myndigheter, på lik linje med f.eks. symfoniorkesterne i Norge. Ensemblet har fast plass i NTO og Norsk Orkester Leder Forum.

I 2008 ble Det Norske Blåseensemble som første norske institusjon invitert til Huddersfield Contemporary Music Festival. Ensemblet mottok også gode kritikker i internasjonal fagpresse (Gramophone m.fl.) for sin egenproduserte kammeropera «Blue Mountain», samme år.

Det Norske Blåseensemble er Norges fremste faste kammerorkester for blåsere, og fungerer som et solistensemble hvor ulike kammergrupper roteres konstant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.